tisdag 30 augusti 2011

Afternoon Tea

I helgen hade vi äntligen barndop för lille Albert. Ett femtiotal vuxna och 12 barn var inbjudna. Afternoon Tea har liksom blivit familjens kalasform då vi även hade denna tillställning på vår bröllopsfest. Har fått flera förfrågningar om recept m.m. så jag tänkte att jag tipsar om dem här... De underbara bilderna från gudstjänsten är tagna av Rickard Ericsson Liljero.






Dopkalaset hade vi på vår bakgård. Bakade i princip allt själv. Lite av ett hemmafru test. Roligt att testa nya saker...

Vit chokladmoussetårta. 

Recepten på tårtorna är från Rosendahls Trädgårdscafé / Monica Ahlberg. Perfekt att ha på storkalas då den går att frysa!

Kaka:
400gr mandelmassa
4 ägg
4 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin

Riv mandelmassan och blanda ihop med övriga ingredienser. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant. grädda i 175° i ca 20 min.

Fyllning
300gr vit choklad
6dl vispgrädde
4 äggulor
Smält chokladen i vattenbad låt svalna. Vispa grädden och blanda med chokladen och äggen. Häll fyllningen i formen och ställ tårtan i frysen i ett par timmar. Ta ut tårtan minst 40 min före servering.



Jordgubbstårta med fläder och Citronmeliss.

Pajskal:
100g smör
3 dl vetemjöl
150gr mandelmassa
1 msk vatten

Lägg degen kallt i kylskåp i ca 20 min. Förgrädda pajskalet i 200 ° i 15 minuter.

Fyllning:
3 äggulor
1dl strösocker
1/2 - 1dl outspädd flädersaft
Rivet skal av 1 apelsin

Vispa äggulorna och sockret pösigt. Tillsätt flädersaften och det rivna apelsinskalet. Häll fyllningen i skalet och grädda i 175° i 15-20 minuter. 

Garnera med jordgubbar och citronmelissblad


Scones

4 dl vetemjöl
1/2 dl smör (gärna flytande) 
2 msk bakpulver 
1 tsk salt. 
1, 5 dl mjölk
gräddas i 225° i ca 10 min.

Degen kan även läggas i kylskåp om man vill förbereda dagen innan. Jag la degen i muffinsformar som stod i en muffinsplåt. Det blev lagom mängd till 12 st. Servera med grädde, lemoncurd och marmelad.


Kardemummakaka / muffins

Denna kaka har jag säkert gjort 100 gånger, minst. Alltid lika god och enkel. Passar perfekt till en kopp kaffe.
4dl mjöl
1dl smör (flytande)
1 dl socker
2 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
1 ägg
2 dl mjölk
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smör ägg och mjölk. Häll smeten i smord form eller i muffinsformar och ställ dem i en plåt. Garnera med pärlsocker.
Grädda i 30 minuter långt ner i ugnen på 200°

Njut.


Gurk-sandwich

Dela gurkan och ta bort kärnhuset. Riv gurkan och blanda med philadelphia ost. Klipp ner lite krasse. Lägg röran på formfranska och lägg över ett lock av bröd. Skär bort kanterna.Klart!

Barnbordet: 
Majskrokar för bebisar, Smörgåsrån, Kardemummamuffins, Scones(osaltade). Hittade en muffinsform/plåt för småfolket på Åhlens!



PRALINERNA
Trillingnöt
ca 25 st
150 gr mjölkchoklad
50 gr hasselnötter

Roligt och enkelt att göra! Värm choklad i ett vattenbad. Koka upp/ värm vatten och sätt i en metallskål med rund botten så att den nuddar vattnet. Lägg i chokladen och rör medan den smälter. Häll sedan i nötterna och plocka upp 3 och 3 och lägg på bakplåtspapper. Värm mer choklad.När chokladen stelnat ska de doppas igen. Slutligen värmde jag vit choklad och gjorde en liten strut av smörpapper och ringlade över lite garnityr. Förvaras svalt/ In i kylskåpet.


Vit chokladtryffel med kardemumma

1 dl grädde
200gr vit choklad
2 msk smör
2 tsk mald kardemumma


Koka upp grädden.Dra kastrullen från plattan.
Rör i den vita chokladen tillsätt kardemumma och smör. Häll smeten i en skål och ställ i kylskåp minst 4 timmar.
Forma runda kulor av smeten och rulla dem sedan i kokosflingor. Förvaras svalt. Går fint att spara i kylksåpet.



Maränger

Vet inte hur många satser jag gjorde tills jag lyckades... Det får inte regna ute! Man får inte få med minsta lilla gula. Och, man ska vispa länge. Typ 5 minuter. All typ av smaksättning gör att smeten förlorar sin spänst. Testade med mint arom...


3 äggvitor
2 dl socker
1 krm ättiksprit
Sätt ugnen på 100grader. Förbered spritspåsar, olika skålar för olika färger och en plåt med bakplåtspapper. 


Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, enklast i en bakmaskin. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop! Man kan använda karamellfärg eller strössel för fin variation.
Spritsa eller klicka ut smeten på bakplåtspappret.

Grädda marängerna i 1 1/2 timma.



Mammas macaroner

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar